Vereniging Hebreeuws
Ginsburg (ed.), Hebrew Bible
Leermiddelengids Hebreeuws: Klassiek Hebreeuws - Tekstuitgaven
Ginsburg (ed.), Hebrew Bible

1. Identificatie

a. auteurGinsburg, C.D. (ed.)
b. titelHebrew Bible
c. uitgaveLonden, Trinitarian Bible Society with the assistance of the Gereformeerde Bijbelstichting, 1998 (OT uit 1894, Hebreeuws NT uit 1966)
d. vorm en omvang18 cm, 2348 blz.
e. bijlagengeen
f. ISBN1-86228-117-3
g. verkrijgbaarboekhandel

2. Inhoud

Dit is een tekstuitgave van de Hebreeuwse bijbel en het Nieuwe Testament. Het Hebreeuwse Oude Testament is de zogenaamde Ginsburg-Bombergtekst. Dit is een herdruk van Ginsburgs editie van de Bombergtekst van 1524-1525 (de zogenaamde tweede rabbijnse bijbel), die ten grondslag heeft gelegen aan de Statenvertaling, de Engelse King James Version en de andere grote bijbelvertalingen van de Reformatie in de 16e en 17e eeuw.

3. Doelgroep

Deze uitgave leent zich uitstekend voor eenvoudige bijbellezing en biedt voor geïnteresseerden in de masoretische aantekeningen extra materiaal.

4. Algemeen

Bijzonder aan de editie van Ginsburg is dat hij de masora onkritisch gebruikt en bovendien de handschriften eclectisch benut, zonder nadere classificatie of onderscheid in de keuze van de lezingen. Op dit punt doet zijn 19e-eeuwse uitgave verrassend modern aan. Voorin is een lijst opgenomen van gebruikte afkortingen, o.m. van de handschriften waaruit Ginsburg zijn editie samenstelde. De verschillen in de consonantentekst tussen de Ginsburg-bijbel en bijvoorbeeld de Biblia Hebraica of de editie van Snaith zijn minimaal. Van dezelfde uitgever is er ook een versie "The Holy Scriptures in the Original Languages", met dezelfde Hebreeuwse tekst van het O.T. maar gebundeld met Scrivener's uitgave van het Griekse Nieuwe Testament, 1998, 2288 blz., ISBN 1-82668-166-5.