Vereniging Hebreeuws
Armstrong/Busby/Carr, A Reader's Hebrew-English Lexicon
Leermiddelengids Hebreeuws: Klassiek Hebreeuws - Leeswoordenboeken
Armstrong/Busby/Carr, A Reader's Hebrew-English Lexicon

1. Identificatie

a. auteurArmstrong, T.A., D.L. Busby and C.F. Carr
b. titelA Reader's Hebrew-English Lexicon of the Old Testament
c. uitgaveGrand Rapids MI, Zondervan Publishing House, 1989
d. vorm en omvang24 cm, 712 blz.
e. bijlagengeen
f. ISBN0-310-36980-0
g. verkrijgbaarboekhandel

2. Inhoud

In dit boek worden bij alle hoofdstukken van de bijbel vers voor vers de woorden genoemd die minder dan 50 maal voorkomen. Van elk woord wordt het aantal keren vermeld dat het woord in het betreffende bijbelboek voorkomt, en het aantal keren dat het woord in de bijbel staat. Bij elk werkwoord wordt vermeld hoe vaak de betrokken stamformatie in het betreffende bijbelboek voorkomt, hoe vaak deze stamformatie in de hele bijbel gebruikt wordt en hoe vaak de wortel in de bijbel voorkomt. Van de afgeleide stamformaties (bijvoorbeeld de hifil) wordt alleen deze vorm vermeld. De kal wordt niet apart vermeld, wat een bezwaar is. In een aanhangsel staan in alfabetische volgorde alle woorden die meer dan 50 maal voorkomen, met daarachter de betekenis. Achter elk woord wordt verder opgegeven op welke bladzijde van het woordenboek van Brown, Driver en Briggs dit te vinden is. De Hebreeuwse letter is klein gedrukt.

3. Doelgroep

Voor ieder die zelfstandig bijbelteksten leest, is dit boek een handig hulpmiddel. Bij elk bijbelvers krijgt men een overzicht van de minder bekende woorden, zodat veel tijd wordt bespaard met het opzoeken van woordbetekenissen in een woordenboek.

4. Algemeen

Als hulpmiddel bij het lezen kan men er zinnig gebruik van maken, maar men zal vaak in een groter woordenboek bepaalde woorden willen uitdiepen.