Vereniging Hebreeuws
Einspahr, Index to Brown, Driver & Briggs
Leermiddelengids Hebreeuws: Klassiek Hebreeuws - Leeswoordenboeken
Einspahr, Index to Brown, Driver & Briggs

1. Identificatie

a. auteurEinspahr, B.
b. titelIndex to Brown, Driver & Briggs Hebrew Lexicon
c. uitgaveChicago, Moody Press, 1977 (2e herziene druk)
d. vorm en omvang21 cm, 456 blz.
e. bijlagenaddenda met correcties
f. ISBN0-8024-4082-7
g. verkrijgbaarboekhandel

2. Inhoud

In deze index worden van alle verzen van de Hebreeuwse bijbel onder elkaar de Hebreeuwse woorden opgenoemd, daarachter een Engelse vertaling en de bladzijde van het woordenboek van Brown, Drivver en Briggs, waar elk woord kan worden gevonden, met een detaillering naar kwartbladzijden d.m.v. van de letters a,b,c en d, en tenslotte de nummers en letters van de indeling in BDB. Hierbij wordt de christelijke indeling van de bijbelboeken aangehouden. De Hebreeuwse woorden zijn piepklein afgedrukt en zonder vocalen.

3. Doelgroep

Het doel is de gegevens van BDB gemakkelijker toegankelijk te maken bij het lezen van de bijbel. Door de index open te leggen bij het boek, hoofdstuk en vers dat gelezen wordt, kan men heel snel de woorden vinden. Dat is handig, want BDB is ingedeeld volgens wortels, hetgeen problemen kan geven voor degenen die niet weten onder welke wortel een vorm te vinden is. Bovendien worden de kleine woordjes (partikels) in BDB uitgebreid in onderverdelingen behandeld. Dit maakt het nalezen zonder de index moeizamer.

4. Algemeen

Deze index is waardevol omdat in BDB veel verwijzingen naar teksten voorkomen; zonder de BDB heeft hij nauwelijks waarde. Van veel gebruikte woordjes zullen in BDB overigens niet alle vindplaatsen zijn opgenomen.