Vereniging Hebreeuws
Blok/Deenik/Smelik, Het verhaal van de bijbel
Leermiddelengids Hebreeuws: Klassiek Hebreeuws - Over taal en tekst
Blok/Deenik/Smelik, Het verhaal van de bijbel

1. Identificatie

a. auteurBlok, H., J. Deenik en K. Smelik
b. titelHet verhaal van de bijbel; met een bijdrage van G. Marseille
c. uitgaveHaarlem, Nederlands Bijbelgenootschap / Beernem, Belgisch Bijbelgenootschap, 2000 (3e druk)
d. vorm en omvang20 cm, 204 blz.
e. bijlagengeen
f. ISBN90-6126-922-9
g. verkrijgbaarboekhandel

2. Inhoud

Het boek vertelt de geschiedenis van de bijbel in vier delen. 1. Het ontstaan van de bijbel: schrift en schrijfmateriaal, de bijbel en de oudoosterse literatuur, schriftvondsten in Israël, overlevering en opschriftstelling van het Oude en Nieuwe Testament. 2. Het selecteren van de bijbel: de canon van het Oude en Nieuwe Testament. 3. De vermenigvuldiging van de bijbel voor en na 1450. 4. Het vertalen van de bijbel: hoe moet je de bijbel vertalen, bijbelvertalen in de oudheid, oude Nederlandse bijbelvertalingen, enkele niet-Nederlandse bijbelvertalingen, hedendaagse Nederlandse bijbelvertalingen.

3. Doelgroep

Bestemd voor ieder die zich interesseert voor één of meer aspecten van het ontstaan van de bijbel. Ook de verspreiding van de bijbel, het werk van de bijbelgenootschappen komt aan de orde. Het boek is individueel te gebruiken, maar ook bestemd voor groepen, bijvoorbeeld bij cursussen voor gemeenteleden of op scholen.

4. Algemeen

Ten opzicht van eerdere drukken is de tekst op vele plaatsen herzien en geactualiseerd. Het boek is rijk voorzien van afbeeldingen en overzichten. De schrijvers laten de verschillende vakwetenschappelijke en godsdienstige visies aan bod komen, maar verloochenen hun eigen voorkeur niet.