Vereniging Hebreeuws
Navigating the Bible - cd-rom
Leermiddelengids Hebreeuws: Klassiek Hebreeuws - Multimedia
Navigating the Bible - cd-rom

1. Identificatie

a. auteur-
b. titelNavigating the Bible II
c. uitgaveOrt, 2000 (zonder plaats)
d. vorm en omvangcd-rom voor Windows (met geluidskaart)
e. bijlagengeen
f. ISBNontbreekt
g. verkrijgbaarJad Achat (NIK), Amsterdam, of direct bij ORT in de VS

2. Inhoud

Dit programma biedt de tora met haftarot en berachot gecantilleerd (gelajend) op asjkenazische toon maar met Israëlisch-sefardische uitspraak. Men kan de verzen doorlopend of een voor een beluisteren. Naast het Hebreeuws een Engelse/Russische/Spaanse vertaling en transcriptie voor de uitspraak. Een joodse kalender, referentie van personen, plaatsen, planten en dieren in de bijbel en aanwijzingen voor het lajenen zijn ook opgenomen.

3. Doelgroep

Het programma is bedoeld voor de aankomende bar en bat mitswa. Het is echter ook uitstekend geschikt voor ieder die de tekst op de joodse manier wil beluisteren.

4. Algemeen

De uitspraak is helder (Israëlisch-sefardisch); door het lajenen ontstaat een 'natuurlijke vertraging' zodat ook de beginner de tekst kan volgen en het programma kan gebruiken als leeshulp. "Navigating The Bible" vormt daarmee een uitstekende geluidsbron voor Bijbels Hebreeuws. Uiteraard mist men teksten die niet in de tora of bijbehorende haftarot zijn opgenomen: wel Jona (compleet), geen Ruth of Ester. Bijzonder aantrekkelijk is de mogelijkheid om het programma gratis en zonder beperkingen te gebruiken via internet (http://www.ort.org)