Vereniging Hebreeuws
Online bijbel - cd-rom
Leermiddelengids Hebreeuws: Klassiek Hebreeuws - Multimedia
Online bijbel - cd-rom

1. Identificatie

a. auteur-
b. titelOnline bijbel DeLuxe 2000 versie 8.11
c. uitgaveDordrecht, Importantia, 2000
d. vorm en omvangcd-rom voor Windows
e. bijlagenNederlandse gebruiksaanwijzing voor installatie en gebruik; online helpbestanden
f. ISBNontbreekt
g. verkrijgbaarImportantia Publishing, Postbus 9187, 3301 AD Dordrecht

2. Inhoud

Bijbelprogramma met woordenboeken Bijbels Hebreeuws en Grieks. Hebreeuwse bijbel in BHS, ongevocaliseerde Ben Asjer tekst. Septuaginta en NT in Grieks. Tevens concordantie en polyglot: naast de Hebreeuwse tekst één of meer vertalingen op het scherm. Daarbij heeft men de keus uit een groot aantal vertalingen: Statenvertaling, NBG 1951, Leidse vertaling, gereviseerde Lutherse vertaling, Authorised King James, Franse, Duitse, Spaanse, Oost-Europese en Aziatische, Vulgaat en Septuaginta. Sommige van deze vertalingen zijn voorzien van de Strong- codering, zodat men per muisklik het Hebreeuws-Nederlands of -Engels woordenboek kan raadplegen en de afleiding van werkwoordsvormen kan vinden. Daarnaast: commentaren (orthodox-christelijk), Flavius Josephus "Historie der Joden", een bijbelse atlas, prenten, gedichten enz. Regelmatig verschijnen er aanvullingen op internet (http://www.onlinebible.org).

3. Doelgroep

Niet bedoeld voor studie van Hebreeuws, maar kan een hulpmiddel zijn voor wie de Hebreeuwse bijbel wil lezen omdat de OLB het opzoeken van woorden en woordafleidingen sterk versnelt en vergemakkelijkt. De gebruiker moet al wel een goede basiskennis hebben van de Hebreeuwse grammatica.

4. Algemeen

De Hebreeuwse letter (op het scherm) is niet fraai, de tekst is links (!) uitgelijnd, regelomslag bij langere verzen gaat verkeerd. Er zijn verschillende andere cd-rom- versies van de Hebreeuwse bijbel (vgl. BibleWorks), wel voorzien van accenten en vocalen. Deze zijn echter doorgaans veel duurder. De vergelijking van de grondtekst met verschillende vertalingen is leerzaam en verhelderend.