Vereniging Hebreeuws
Uveeler/Bronznick, Ha-Yesod
Leermiddelengids Hebreeuws: Modern Hebreeuws - Grammatica's en leerboeken
Uveeler/Bronznick, Ha-Yesod

1. Identificatie

a. auteurUveeler, L., and N.M. Bronznick
b. titelHa-Yesod היסוד, Fundamentals of Hebrew
c. uitgaveJerusalem-New York, Feldheim Publishers, 1998 (9e herziene druk)
d. vorm en omvang24 cm, 428 blz.
e. bijlagengeen
f. ISBN0-87306-214-0
g. verkrijgbaarboekhandel

2. Inhoud

In 75 lessen wordt de basis gelegd van de Modern-Hebreeuwse grammatica. Na een korte woordenlijst (met idiomatische opmerkingen) volgt uitleg van een grammaticaal verschijnsel, gevolgd door enkele vertaaloefeningen en een enkele toepassingsoefening. Onderdelen achterin: o.a. onderwerpenindex per hoofdstuk, paradigma's (buigingsschema's) van werkwoorden, zelfstandige en bijvoeglijke naamwoorden, woordenlijst met paginaverwijzing, Engels-Hebreeuwse woordenlijst. De lay-out is redelijk overzichtelijk, rustige bladindeling en scherpe print. Alle Hebreeuwse teksten zijn gevocaliseerd.

3. Doelgroep

Gericht op Engelstalige middelbare scholieren en oelpan-leerlingen die vertrouwd zijn met de Engelse grammatica. Niet direct geschikt voor zelfstudie; in klassikale situatie (met de nodige deskundige begeleiding) goed te gebruiken.

4. Algemeen

Het uitgangspunt voor de presentatie is het Engels; dit kan een belemmering zijn. De stof is evenwichtig gedoseerd, met oplopende moeilijkheidsgraad in de presentatie. Het geheel maakt een goede, overwogen indruk. Jammer dat alle teksten gevocaliseerd zijn: je leert er niet mee ongevocaliseerde teksten te lezen. aliseerde teksten te lezen. en.